Benlängdsskillnader

Det finns 2 olika typer av benlängdsskillnad - Strukturell skillnad och funktionell skillnad.

Strukturell skillnad skapas när strukturen (anatomin) i kroppen förändras, vilket nästa alltid är på grund av en skada eller benbrott, så att det behövs någon form av operation. Det rör sig ofta om operation i höftled, knäled eller fot. Längden på benen eller lederna ändras och förändringen kan leda till en skillnad som är mer permanent.

Den andra är funktionell benlängdsskillnad. Detta skapas av funktionella störningar i kroppen - obalans i musklers förmåga att fungera, nervsystemsstörningar via ryggraden, dålig rörelse i leder, eller aktiverade skyddsreflexer. Dessa typer av obalanser leder i sin tur till benlängdsskillnader. Benlängdsskillnaden i sig kan vara ett problem men det är oftast inte det, utan bara att tecken på att det händer något i kroppen som gör att det blir snedbelastningar och att det lättare kan bli problem.

Benlängdsskillnader är alltså i princip en indikator på problem men är inte ett direkt problem i sig. Nu kommer vi till det intressanta - hur bra kroppen kan kompensera efter en operation som skapar en strukturell benlängsskilland beror på hur bra den fungerar, en dåligt fungerade kropp kan kompensera sämre för en strukturell benlängdsskillnad medan en bättre fungerade kropp kan göra det väldigt bra. En bra kompenserande kropp behöver inte ha några besvär alls, men en dåligt kompenserande kropp leder till mycket snedbelastningar, överbelastningar och besvär. Vissa gör ändringar med skor, inlägg med mera för att kompensera för en benlängdsskillnad och det kan gärna kännas bättre. Inlägg är oftast mer relevant i strukturella skillnader men vanligtvis inte i funktionella fall. I funktionella fall är anledningen till benlängdsskillnaden kvar och det här problemet kommer med tiden bara ställa till med andra problem.

Jag har haft mycket intresse av fötter sen jag haft en operation på min vänsterfot efter en idrottsskada i min ungdom. Därav har jag har gått en del kiropraktiska kurser om fötter och inlägg bland annat. Sista året på kiropraktorskolan i England ansvarade jag för skoinlägg på kliniken. Tyvärr är det mycket som missas och många har egentligen inte behov av inlägg.
Vad personer med benlängdsskillnader har behov av är en vårdgivare som kan undersöka vad som skapar den funktionella skillnaden och korrigera störningarna i kroppen som skapar den, eller hjälpa personen med strukturella skillnader fungera bättre så att kroppen kan kompensera för den anatomiska skillnaden bättre. Tyvärr är det inte så många vårdgivare som gör funktionella tester så det gäller att hitta någon som gör det.

Något jag får höra ofta är att; ”Min kiropraktor säger att mitt bäcken är snett och därför blir benen ojämna. Därför fixar han mitt bäcken.” Det är vanligt att många enbart tittar på höfter, bäcken och knä i samband med benlängdsskillnader, men skillnaden kan lätt drivas av problem mycket högre upp i ryggraden. oftast nacken, detta kallas “cervical syndrome” inom flera kiropraktortekniker.

Det finns olika tester man kan göra för att se hur nackrörelser skapar benlängdsskillnader eller sätt att korrigera benlängskilland med nackrörelser. Genom att göra specifika justeringar till kroppen kan man då korrigera den störning som skapar benlängdsskillnaden. Då återskapas bättre balans, muskelaktivitet i benen och mindre snedbelastningar genom kroppen.

Benlängdsskillnader är oftast funktionella inte strukturella, och det går att stabilisera och förbättra, men man behöver titta på hela kroppen för att se varför det blir så. En strukturell benlängdsskillnad leder nästan garanterat till funktionella störningar som i sin tur lätt leder till besvär, det fina är med kiropraktisk vård är att vi nästan alltid kan hjälpa kroppen kompensera för detta även i strukturella fall.

Cervical syndrome

Benlängdsskilladen skapas oftast högre upp än bara bäckenet och ländryggen, oftast drivs det från nacken.